Acasă la Arhitectul Copiilor – Partea I – Camera lui Matei

Cum să creezi atmosfera perfectă în camera copilului tău cu buget minim

Aștept să scriu un astfel de articol încă de când am lansat proiectul “Arhitectul Copiilor” și uite cum s-au aliniat planetele ca povestea să fie chiar a noastră. Pe scurt, vreau să vă arăt că se poate – se poate să reînviem un spațiu prin culoare și textură de parcă el a fost menit să fie așa dintotdeauna. Camera copilului este și refugiu, și loc al visării – este cumva o prelungire a identității acestuia.

Nu am mai scris de ceva timp pe blog sau pe pagina de Facebook, cred că ați văzut cu toții. Dar am avut un motiv, și acela a fost că am adus pe lume o fetiță, al treilea copil din familia noastră. Cine are 3 copii știe cât este de frumos dar și provocator în același timp. Așa că, familie mărită = casă mărită:).

 

 


Cum s-a întâmplat totul

Ne-am mutat pentru o perioadă de câțiva ani într-un apartament mare, lângă școala copiilor– pentru spațiu, pentru cât mai puțin timp în trafic, pentru că avem parcul chiar lângă casă…dar în esență pentru că nu mai aveam loc în locuința veche.

Copiii cei mari au crescut suficient cât să doarmă fiecare în camera lui dar ne grăbeam și nu am vrut să investim mult în amenajare…așa că a trebuit să mă gândesc rapid ce e de făcut pentru fiecare camera în parte în așa fel încât să surprind personalitatea fiecăruia cât mai bine.

Și cum mie mi se întâmplă toate lucrurile ușor și cu inspirație divină..într-o zi mă contactează un reprezentant Duraziv pentru a îmi prezenta noile lor vopseluri ecologice fără miros, certificate în Europa pentru calitatea excepțională pe care o au. Eu folosesc în proiectele mele numai finisaje non-invazive și materiale naturale, am povestit mereu de ce…astfel că așa aveam de gând să fac și pentru copiii mei. Am hotărât împreună cu ei să încerc produsul și apoi mi-am dat seama ce bine ar fi să scriu un jurnal pentru tot proiectul, va fi sigur de ajutor și altora.

Before – așa arăta camera lui M când am văzut-o prima dată


Am păstrat doar patul pentru că așa a vrut Matei, cred ca era impresionat de mărimea lui (cel vechi era un pat de copil)..așa că am căutat o soluție să îl integrez..pentru că este destul de voluminos pentru suprafața acestei camere. Acum, după ce am decis ce pleacă și ce rămâne m-am concentrat pe conceptul camerei. Matei este vesel, creativ dar foarte tipicar și ține mult la jucării, carioci și culori – în general, fiecare lucru trebuie să fie pus la locul lui unde să îl poată găsi ușor…astfel, tema de proiect a devenit următoarea–un spațiu vesel și primitor, cu mult albastru (așa a fost cerința beneficiarului:)) în care să găsim loc pentru:

  • Pat
  • Bibliotecă pentru cărți
  • Spații pentru jucării
  • Dulap de haine
  • Birou și depozitare obiecte pentru scris/lucru/bricolaj
  • Zonă de relaxare pentru citit/sau stat degeaba:))

Pentru atmosfera camerei am creat jocuri de culoare, pare greu de crezut că doar cu scotch de hârtie și vopsea lavabilă pentru pereți poți obține așa un efect, dar priviți câtă bucurie aduce acel perete din triunghiuri colorate – pentru realizarea lui am folosit:

  • 1/2 rolă îngustă scotch hârtie și 1/4 rolă lată
  • vopsea lavabilă Duraziv fără miros nuanța ECO-087
  • vopsea lavabilă Duraziv fără miros nuanța ECO-101

Apoi am continuat cu biblioteca pe care am realizat-o din lemn recuperat, rămas de la o somieră de pat – pe care am prins-o pe perete cu console din lemn IKEA și două depozitări suspendate TROFAST de asemenea IKEA. Lemnul utilizat aici l-am tratat cu lac ecologic transparent pe bază de apă și email ecologic fără miros, tot de la Duraziv, nuanța ULTRAMARIN (vezi consolele albastre – ascunse printre cărți și partea interioară de la depozitarea supendată TROFAST). Depozitarea pentru haine este organizată în spatele ușilor lamelare, pe care le-am achiziționat de la Hornbach, și deși nu pare, este foarte încăpătoare – ne-am folosit din nou de IKEA – cadru PAX și accesorii – cumpărate online la preț redus și câteva noi din magazin. Mânerele acelea simpatice le-am găsit la Zara Home.

Biroul este realizat din lemn masiv de fag, mai exact, placă din lemn încleiat fag de la Hornbach, căreia i-am atașat picioare metalice pentru birou și pe care ulterior l-am lăcuit. Pentru zona de depozitare de lângă birou, am ales tot IKEA, comoda cu rotile albastră, la care încă nu am definitivat decât primul sertar, cel numit “reciclate”. Scaunul de birou e destul de cunoscut, tot IKEA, dar achiziționat online, la jumătate de preț, de la o familie ca a noastră ai cărei copii au crescut și au nevoie de scaune mai mari.

 

În final, accesoriile din imagini, pe care le-am achiziționat acum, special pentru camera lui Matei au fost:

Covraș de bumbac pentru camera copilului H&Mhome

Fotoliu Puf – producător local – 120 lei

Ceas Perete – jysk

Coș jucării H&Mhome

Costuri totale – 1429,60 RON

Durată de execuție – trei zile – cu mers și prin alte locuri, alăptat și dus copiii în parc:)

Matei este foarte încântat de camera lui și la fel suntem și noi. Implementarea efectivă am facut-o împreună, toată familia – a fost foarte distractiv și cu atât mai valoros pentru copii. Sper să găsiți inpirație în povestea acestei camere și abia aștept să revin cu Partea aII-a, camera Alexiei.

 

Proiectant: Laura Cotoban

Text: Laura Cotoban

Foto: Laura Cotoban&Matei (cu telefonul cu multe camere:))

Dată proiect: septembrie 2020