Și la tine acasă camera copilului este un spațiu plin ochi cu jucării, pe jos sunt piese lego pe care calci când îți este lumea mai dragă, cariocile sunt și în dulapul de haine…în general, e un mic haos pe care ai vrea să îl încui și ascunzi de toată lumea?
Ai nevoie aici de spațiu pentru odihnă pentru micuțul tău, un altul de lucru, mult loc pentru depozitare, zone speciale pentru așezat jucăriile și spațiu să circuli printre toate acestea?
Te întrebi cam cât ar costa să reamenajezi camera micuțului tău?
Sunt multe variabile în estimarea costului amenajării camerei copilului, dar eu am creat un scurt ghid ca să te poți orienta mai ușor. Uite mai jos cele 3 situații cele mai întâlnite.
Dacă vrei să obții un spațiu funcțional, poate să redecorezi un perete, să rearanjezi mobila schimbând 1 piesă 2, dar per total să faci o schimbare fără costuri uriașe, ia în considerare un buget de 1500-2000 de lei și apucă-te de treabă. Trebuie să știi, că finisajele din materialele naturale îți vor crește costurile cu cel puțin 30%, dar merită fiecare bănuț.
Te muți într-o casă nouă sau te-ai hotărât să faci schimbări majore în locuința existentă și spațiul așteaptă să fie amenajat. Acesta este scenariul fericit, când poți crea un concept unitar și uniform pentru spațiul micuțului tău chiar de la început, luând în considerare toate detaliile – finisajul pardoselii și al pereților, mobilierul, amplasarea corpurilor de iluminat și al prizelor și întrerupătoarelor și nu în ultimul rând alegerea decorațiunilor. În cazul acesta, sfatul unui specialist ți-ar fi foarte util. Bugetul pleacă de la 3500-4000 de lei și variază în funcție de preferințele voastre.
Calitatea arhitecturii de interior are asupra spațiului și asupra oamenilor care îl folosesc un impact enorm, lucrul acesta este valabil atât pentru o locuință, un spațiu de lucru sau unul industrial[1], cu atât mai mult când vine vorba despre spațiul formativ al copilului. Astfel, plecând de la această premisă, pentru camera descrisă în această categorie este de sfătuit întodeauna să apelam la serviciile unui arhitect sau designer de interior. El va gândi fiecare detaliu în amănunt și va veni cu soluții surprizător de utile. Mai mult decât atât, materialele pe care le va utiliza, vor fi alese cu grijă atât pentru utilizatorul direct, adică cel mic, cât și cu grijă față de mediu. În cazul acesta, bugetul pe care ar trebui să îl alocați ar pleca de la 7000 – 8000 lei.
[1] A. Beldiman, Interviu, Revista Arhitectura nr. 1(637)/2012