CUM SA UTILIZEZI DESIGNUL INTERIOR PENTRU A CRESTE UN COPIL SANATOS? - Arhitectul Copiilor

CUM SA UTILIZEZI DESIGNUL INTERIOR PENTRU A CRESTE UN COPIL SANATOS?

@pinterest

Zilele aceastea de vacanta de luna august m-au scos usor din ritmul acela pe repede inainte, plin de altfel de mult entuziasm si drag de meserie pe care il am in mod obisnuit. Si am avut mai multe momente de introspectie. Multe dintre ele, orientate desigur catre zona mea de interes profund. Si mi-a revenit constant in minte acelasi gand: cum contribui eu, Laura Cotoban, arhitect in formare continua, la o Romanie mai buna si mai sanatoasa, cu oameni care stiu si inteleg ca valoarea vine din interior catre exterior, si nu invers. Si m-a lovit din nou: COPII, desigur ca acolo pot face ceva.

Copii nostrii vor fi adultii societatii viitoare. Un mediu potrivit in copilarie dezvolta adulti mult mai echilibrati si sanatosi. Desigur, mediul propice unei cresteri sanatoase este in primul rand atmosfera linistita a familiei, dar daca se poate si mai mult? Daca spatiul fizic in care locuieste un copil ii influenteaza hotarator viata?

Desi subiectul este atat de frumos si complex, greu de redat in cateva cuvinte, exista cateva lucruri pe care le poti face chiar tu, fara sa apelezi la un specialist (adica la mine😊)) si fara prea multe cheltuieli.

FOLOSIREA CULORII POTRIVITE

E bine cunoscut faptul ca starea noastra de bine sau dimpotriva, de disconfort, e strans legata de calitatea spatiului in care ne aflam. Astfel, utilizarea culorii in camera copilului trebuie sa tina seama de temperamentul micutului.

Daca ai un copil cu o personalitate colerica, atunci spatiul lui personal e bine sa fie predominat de culori pastelate, linistitoare, culori deschise. Daca il intrebi, s-ar putea sa ceara pereti portocalii sau rosii, dar de fapt, nevoia reala a sistemului lor nervos este opusa. Ca tipologie emotionala, apropiat de coleric este sangvinicul, pentru care aplicam insa alte reguli cand amenajam spatiului lui personal; el are nevoie de culori luminoase, in special paleta calda: galben, bej, terracota si poate si rosu, dar intr-o proportie foarte mica.

Pentru copii pragmatici si calmii flegmatici, interiorul trebuie sa fie familiar si usor de inteles; culorile potrivite pentru designul interior al copilului flegmatic sunt cele calde dar mai ales texturile care imita materialele naturale: lemnul, tesatura. Culorile aprinse creeaza acestuia o stare generala de anxietate si disconfort.

Designul interior pentru Copilul melancolic propune nuante calde dar trebuie sa tina cont de la bun inceput de nevoia acestui copil de a avea intimitate, ii plac spatiile micute si bine impartite.

SCAPA DE DEZORDINE

Gandirea unui spatiu organizat si placut pentru copil imbunatateste rapid starea fizica si mentala a micutului. Dezordinea creeaza o stare de anxietate, atat adultului dar mai ales copilului. O camera plina de jucarii aruncate peste tot, multa mobila si obiecte puse la gramada unele peste altele creaza o stare de angoasa; incearca sa elimini lucrurile de care nu este neaparat nevoie zilnic, lasand mai mult spatiu liber. Axeaza-te pe obiecte de depozitare usor de folosit de pitic, care poate functioneaza si ca locuri de odihna si incearca sa faci cate un loc pentru toate obiectele. In acelasi timp, tine minte ca el va creste, astfel ca e util sa alegi piese multifunctionale, care sa fie folosite si acum si pe viitor.

ALEGEREA IDEII PERFECTE DE AMENAJARE

Primul lucru pe care vreau sa il aflu dupa ce cunosc micul meu client, este punctul de plecare al intregii amenajari. Ce va face copilul in camera nou amenajata? Va dormi, va studia, se va juca, sau doar se va relaxa? raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa iti faca deja o idee clara despre elementele necesare de luat in calcul. In cele mai multe situatii, familia are la dispozitie o camera pentru micut sau pentru frati, si alte cateva cotloane prin casa care pot fi dedicate copiilor. Astfel, spatiul gandit pentru micut trebuie sa indeplineasca mai multe functiuni, si e bine ca acestea sa fie delimitate cumva.

Poate un pat ridicat deasupra spatiului de studiu il va ajuta pe cel mic sa se concentreze la lucru in timpul zilei si sa ii asigure odihna pe parcursul noptii; obiectele de decor pot fi chiar cutii in care se pot organiza pe sortimente jucariile, iar peretii devin instrumente de invatare daca pe ei pictati sistemul solar impreuna sau tabla inmultirii. Doar asculta-l pe micut si vino in sprijinul nevoilor personalitatii lui, iti va reduce stresul si tie iar lui cu siguranta ii va fi de bun augur pe termen lung.

 

Surse bibliografice articol:

Elliot, AJ & Maier, MA. Color psychology: Effects of perceiving color on psychological functioning in humans. Annual Review of Psychology. 2013;65:95-120.

 Rachmawati Rizka, The importance of interior design for children’s brain development, Telkom University , Bandung Creative Movement 2014