Suntem acasa la Pavel (dar si la Amza care este pe drum), care ajuns acum la varsta aceea la care curiozitatea si nevoia de explorare a mediului in care se dezvolta este intensa, va avea prima sa camera, gandita si amenajata intocmai dupa nevoile si preferintele sale.
„Ne-am mutat de putin timp in casa cea noua. Bine, acum se fac trei ani. Cand am inceput sa construim eram doar noi doi. Cand ne-am mutat a aparut inca un suflet, Pavelino, care ne-a luminat viata si mai mult. Il asteptam demult si am vrut sa fac totul cat mai bine. Inclusiv camera lui. Asa ca de teama sa nu fac ceva gresit sau pur si simplu pentru ca nu stiam cum sa o amenajez nu am mai facut nimic cu gandul sa o fac mai tarziu.Nu am vrut sa o fac in pripa si sa fie o camera oarecare de copil. Am vrut sa il cunosc si sa vad daca usor usor se naste o imagine de cum as vrea sa arate camera lui Pavel. Asa ca doi ani de zile camera lui a fost foarte… spartana. Bare necesities. O saltea, un dulap gri cat un perete intreg, ramas din vechea casa si comoda din lemn masiv de schimbat scutece. Am primit cadou de la nasa lui Pavel sistemul solar si voiam tare sa faca parte din camera. Asa ca aveam asa: nevoie de doua saltele dar sa nu fie pur si simplu trantite pe jos studenteste, cum facusem inainte, ci sa aibe un context, sa fie interactive. Voiam un atlas pe perete. Nu stiam cum si in ce fel. Pur si simplu voiam ca baietii sa capete un interes pentru calatorii si sa le starneasca imaginatia. Apoi mai voiam sa fac ceva cu dulapul gri cat un dressing care ocupa un perete intreg.
Laura mi-a fost colega in liceu. Stiam ca a terminat arhitectura si dupa multi ani cand ne-am reintalnit i-am povestit ca as vrea sa amenajez camera baietilor. A venit sa vada. La prima intalnire a bufnit-o rasul. A zis ca pare ca am sechestrat copilul sau l-am pedepsit. :)) I-am povestit de visele mele cu aceasta camera si am lasat-o sa faca ce vrea pornind de la asta.”
The Cosmic Room, conceptul acestei amenajari, a venit oarecum de la sine si de la Aylin?, dupa cum bine povesteste chiar ea mai sus. Am plecat de la o jucarie primita de Pavel cu ocazia zilei de nastere, o jucarie foarte inspirationala am putea spune pentru ca prezenta sistemul solar sub forma unei piese care urma sa fie prinsa in tavan, de care atarnau toate planetele, soarele si luna de o parte si de cealalta.
Astfel, in jurul temei cosmice, am gandit un spatiu interactiv la orice pas, unde Pavel si Amza sa creasca autonom si sa se descurce singuri in utilizarea tuturor pieselor propuse, finisat si amenjat numai cu materiale naturale: vopseluri pe baza de pigmenti naturali si mobilier din lemn.
Patul copiilor trebuia sa fie in primul rand spatiul lor de odihna dar in acelasi timp si prilej de explorare a posibilitatii lor de a se urca/ da jos din patut singuri, chiar de la varste foarte mici. Astfel, casuta in „L” pentru cei doi copii are salteaua foarte aproape de pardoseala, ceea ce il face foarte atragator si accesibil pentru cei mici. Intre cele doua pozitii de dormit, am propus un cufar secret unde sa ascunda toti monstrii inchipuiti de inainte de culcare.
Peretele pe care este asezata casuta este tapetat cu harta lumii, unde pentru fiecare zona geografica este prezentat animalutul specific zonei, mijlocul de transport preponderent sau vegetatia, toate aceastea intr-un limbaj artistic pe intelesul copiilor.
Desenul, rerezentarea grafica in general este extrem de importanta in dezvoltarea copilului, uneori poate fi mijlocul lui cel mai usor de a comunica. Astfel, am creat pentru Pavel si Amza un perete tabla unde se pot exprima in voie. Ca sa fie si mai distractiv, i-am facut sa urce o treapta pentru a desena pe perete? de fapt, aceasta treapta este spatiul de depozitare pentru cretele de colorat, buretele de sters si alte obiecte de mici dimensiuni.
Dupa o cercetare amanuntita a lumii lui Pavel, am aflat ca Micul Print este unul din personajele lui preferate, alaturi de alte cateva figuri animate. Astfel, am apelat la Atelierului Handmade Lukmik care ne-a realizat 3 tabluri brodate si pictate manual cu aceste personaje.
Trebuie sa facem ceva si cu spatiile de depozitare existente pe peretele din spatele usii. Desi extrem de utile si incapatoare, nu aratau ca facand parte din universul unui copil. Am gandit ca fiecare foaie de usa sa devina un traseu labirintic pe care copii sa plimbe planetele sistemului nostru solar , de data aceasta in miniatura. Usile le-am colantat cu nuante preluate din harta lumii, de pe peretele cu paturile. Pavel a fost incantat de aceasta idee. Deasupra spatiilor de depozitare existente, dorind sa creem o compozitie coerenta p verticala si orizontala a intregului perete, am propus pana la nivelul tavanului niste cuburi incapatoare din lemn, unde sa stea ordonate in cutii, jucariile copiilor.
Oglinda este de asemenea un element important in amenajarea camerei copilului (tinand cont de principiile Montessori), de accea, supriza de dupa usa a reprezentat un colant tip oglinda care inspira la traznai?)
Si pentru ca aici am gandit un intreg univers cosmic, trebuia sa avem si cerul noptii plin de stele, cu semiluna si doua stele cazatoare, cate una pentru fiecare micut. Astfel, ziua tavanul este alb iar noaptea se transforma intr-un cer plin de stele dintr-o noapte senina de vara.
Proiect: Laura Cotoban Arhitectulcopiilor by LAM Studio
Finisaje: credits to Sir Marcel Sulea by Natural Paint
Executie mobilier: Tamplar Lemn
Fototapet si colantari: Fototapet Totul OK
Photos by: AlexDoruPhotography
Tablouri personalizate: Lukmik Arts&Crafts